Jakie naczynia liturgiczne używane są podczas mszy?

Naczynia liturgiczne to wykonane ze szlachetnych materiałów, często bogato zdobione i poświęcone przedmioty, które przeznaczone są do użytku sakralnego podczas Mszy Świętej. Wykorzystywane są przez kapłana w ściśle określony sposób, a ich znaczenie jest przede wszystkim symboliczne. Jakie można wyróżnić naczynia liturgiczne?

Kielich mszalny i patena

Podstawowymi naczyniami wykorzystywanymi w Kościele katolickim są kielich mszalny oraz patena. Powinny być one wykonane z metalu szlachetnego, czyli takiego, który nie podlega korozji. W czasie Mszy Świętej kielich mszalny służy do spożywania konsekrowanego wina. Z kolei patena kielichowa, będąca standardowym wyposażeniem kielicha, zazwyczaj ma kształt talerzyka i przeznaczona jest na konsekrowaną hostię i komunikanty.

Monstrancja i kustodia

Zarówno monstrancja, jak i kustodia, służą do przechowywania hostii. Kustodia, czyli naczynie w kształcie puszki, czasem wyposażone jest w nóżkę i bogato dekorowane. Na początku adoracji kustodia wyciągana jest przez kapłana z tabernakulum, a hostia umieszczana w monstrancji. Ta z kolei służy do demonstracji i adoracji Ciała Pańskiego, przyjmuje zaś pięknie zdobioną formę słońca, krzyża, drzewa różanego lub serca.

Puszka

Jest to naczynie przypominające kielich z wieczkiem, służące do przechowywania komunikantów i ich rozdzielania podczas Komunii Świętej uczestnikom mszy.

Waskulum i lawetarz

Waskulum oraz lawetarz to naczynia, które służą do mycia dłoni. Waskulum stoi zazwyczaj obok tabernakulum i wypełnione jest wodą, w której kapłan może obmyć palce z okruchów hostii po udzieleniu Komunii Świętej, co nosi nazwę ablucji. Natomiast lawetarz jest rodzajem dzbanka, umożliwiającego – wraz z miseczką oraz ręcznikiem – oczyszczenie dłoni przed oraz w czasie trwania Mszy Świętej.

Jeśli masz pytania, kliknij przycisk i napisz do nas za pomocą prostego formularza kontaktowego. Odpowiemy tego samego dnia.

Czytaj więcej